Hoe lang moet mijn zwembadpomp dagelijks aan staan?
Een veelgehoorde vraag is hoe lang je Zwembadpomp dagelijks aan moet staan. Helaas is hier geen exact antwoord op te geven. Het aantal uren dat je zwembad filterpomp aan moet staan is namelijk afhankelijk van een aantal factoren.
Allereerst is het belangrijk om te weten wat de totale (water)inhoud van je zwembad is. Het aantal liters dat er in jouw opzetzwembad gaat vind je altijd terug op de verpakking. Anders kun je het aantal liters natuurlijk ook gewoon zelf berekenen. In de blog: ‘Hoeveel liter water zit er in mijn zwembad?’ leggen we je eenvoudig uit hoe je dit berekend.
Hierna is de vraag wat de capaciteit is van de zwembadpomp welke op jouw zwembad aangesloten is. Elke zwembad filterpomp heeft een capaciteit van een aantal liters water per uur wat hij rond kan pompen. Ervan uitgaande dat het zwemwater minimaal 1x per dag volledig gefilterd dient te worden kan je zelf berekenen hoeveel uren je zwembad filterpomp per dag aan moet staan. De handige formule die je hierbij kan gebruiken is als volgt:
Aantal uren dat je zwembadpomp per dag aan moet staan = Waterinhoud zwembad / Capaciteit zwembadpomp
* Waterinhoud: aantal liters water wat er in het zwembad gaat
* Capaciteit zwembadpomp: aantal liters water wat de filterpomp per uur rond kan pompen
Heb je dus een zwembad in de tuin met een inhoud van 10.000 liter water waarop een zwembadpomp aangesloten is met een capaciteit van 2.000 liter per uur, dan volgt hoelang de zwembad filterpomp per dag minimaal moet draaien uit de volgende formule:
10.000 / 2.000 = 5 uur per dag
De zwembadpomp moet dus elke dag 5 uur draaien. Hierdoor wordt het zwemwater voldoende gefilterd en voorkom je dat het zwemwater vervuild raakt of dat er algen in gaan groeien.
Wanneer moet ik mijn zwembad filterpomp aanzetten?
Een zwembadpomp heeft als functie om het zwembadwater te filteren. Via de ene slang van de pomp wordt het water de filter ingezogen en wordt al het vuil eruit gefilterd. Via de andere slang wordt er schoon water terug het zwembad ingepompt. Dit proces zorgt er tevens voor dat het water continu in beweging blijft. Met name in de zomer kan stilstaand water al snel tot algengroei leiden. Zeker wanneer je geen zwembad afdekzeil op je zwembad hebt kan dit het geval zijn.
Wanneer jullie ‘s middags van plan zijn om te gaan zwemmen dan kun je de zwembad filterpomp het beste in de ochtend even aanzetten zodat het zwemwater gefilterd wordt. Wanneer het zwembad een dag of aantal dagen niet gebruikt wordt dan is het aan te raden om de filterpomp aan te zetten gedurende de warmste uren van de dag. Zo voorkom je mogelijke algengroei in het zwemwater.
Moet de filterpomp bij warm weer langer aanstaan?
In de zomermaanden juni, juli en augustus kunnen we nogal eens te maken krijgen met warm weer en zelfs hittegolven. Dat zijn natuurlijk ook precies de periodes dat je het meest gebruik wilt maken van je eigen zwembad in de tuin. Wanneer je vrijwel dagelijks gebruik maakt van je zwembad dan is het voldoende om 1x per dag het volledige zwembadwater te filteren. Maak je maar een aantal dagen achter elkaar of veel minder gebruik van het zwembad? Dan adviseren wij om de filterpomp overdag net even wat langer te laten draaien. Dit is niet zozeer nodig om het vuil uit het water te filteren maar om ervoor te zorgen dat het water in beweging blijft. Zeker wanneer de temperatuur boven de 25 graden uitkomt mag de filterpomp extra uren draaien. Een hoge temperatuur in combinatie met stilstaand water zorgt als snel voor algengroei in het water en dat wil je natuurlijk niet hebben.