Hoe lang moet mijn zwembadpomp dagelijks aan staan?

Een veelgehoorde vraag is hoe lang je Zwembadpomp dagelijks aan moet staan. Helaas is hier geen exact antwoord op te geven. Het aantal uren dat je zwembad filterpomp aan moet staan is namelijk afhankelijk van een aantal factoren.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de totale (water)inhoud van je zwembad is. Het aantal liters dat er in jouw opzetzwembad gaat vind je altijd terug op de verpakking. Anders kun je het aantal liters natuurlijk ook gewoon zelf berekenen. In de blog: ‘Hoeveel liter water zit er in mijn zwembad?’ leggen we je eenvoudig uit hoe je dit berekend.

Hierna is de vraag wat de capaciteit is van de zwembadpomp welke op jouw zwembad aangesloten is. Elke zwembad filterpomp heeft een capaciteit van een aantal liters water per uur wat hij rond kan pompen. Ervan uitgaande dat het zwemwater minimaal 1x per dag volledig gefilterd dient te worden kan je zelf berekenen hoeveel uren je zwembad filterpomp per dag aan moet staan. De handige formule die je hierbij kan gebruiken is als volgt:

Aantal uren dat je zwembadpomp per dag aan moet staan = Waterinhoud zwembad / Capaciteit zwembadpomp

* Waterinhoud: aantal liters water wat er in het zwembad gaat
* Capaciteit zwembadpomp: aantal liters water wat de filterpomp per uur rond kan pompen

Heb je dus een zwembad in de tuin met een inhoud van 10.000 liter water waarop een zwembadpomp aangesloten is met een capaciteit van 2.000 liter per uur, dan volgt hoelang de zwembad filterpomp per dag minimaal moet draaien uit de volgende formule:

10.000 / 2.000 = 5 uur per dag

De zwembadpomp moet dus elke dag 5 uur draaien. Hierdoor wordt het zwemwater voldoende gefilterd en voorkom je dat het zwemwater vervuild raakt of dat er algen in gaan groeien.

zwembad filterpomp

Wanneer moet ik mijn zwembad filterpomp aanzetten?

Een zwembadpomp heeft als functie om het zwembadwater te filteren. Via de ene slang van de pomp wordt het water de filter ingezogen en wordt al het vuil eruit gefilterd. Via de andere slang wordt er schoon water terug het zwembad ingepompt. Dit proces zorgt er tevens voor dat het water continu in beweging blijft. Met name in de zomer kan stilstaand water al snel tot algengroei leiden. Zeker wanneer je geen zwembad afdekzeil op je zwembad hebt kan dit het geval zijn.

Wanneer jullie ‘s middags van plan zijn om te gaan zwemmen dan kun je de zwembad filterpomp het beste in de ochtend even aanzetten zodat het zwemwater gefilterd wordt. Wanneer het zwembad een dag of aantal dagen niet gebruikt wordt dan is het aan te raden om de filterpomp aan te zetten gedurende de warmste uren van de dag. Zo voorkom je mogelijke algengroei in het zwemwater.

Moet de filterpomp bij warm weer langer aanstaan?

In de zomermaanden juni, juli en augustus kunnen we nogal eens te maken krijgen met warm weer en zelfs hittegolven. Dat zijn natuurlijk ook precies de periodes dat je het meest gebruik wilt maken van je eigen zwembad in de tuin. Wanneer je vrijwel dagelijks gebruik maakt van je zwembad dan is het voldoende om 1x per dag het volledige zwembadwater te filteren. Maak je maar een aantal dagen achter elkaar of veel minder gebruik van het zwembad? Dan adviseren wij om de filterpomp overdag net even wat langer te laten draaien. Dit is niet zozeer nodig om het vuil uit het water te filteren maar om ervoor te zorgen dat het water in beweging blijft. Zeker wanneer de temperatuur boven de 25 graden uitkomt mag de filterpomp extra uren draaien. Een hoge temperatuur in combinatie met stilstaand water zorgt als snel voor algengroei in het water en dat wil je natuurlijk niet hebben.

 • Ingrid
  Prima

  Prima, snel en niet duur

 • Marylene
  Mooi aanbod en fijn contact

  Uitbreid assortiment, na ontvangst van de parasol bleek deze niet goed te werken. Contact gezocht en snel en zeer vriendelijk naar een oplossing gezocht. Bij onze volgende zomer bestelling weer Summertoys.

 • N.
  Top

  Snelle verzending en speelgoed voor een leuk prijsje.

 • H
  Snelle en correcte bezorging!

  Makkelijk te vinden via internet en keuze genoeg. Volgende dag al in huis!

 • Eveline
  Zeer klantvriendelijk

  Mijn pakket was niet aangekomen en toen ik daar over mailde, reageerde ze nog binnen een halve dag. Tot een fijne oplossing gekomen en het contact was zeer prettig!

 • L
  Top geregeld!

  Duidelijke updates van de status van de bestelling, prima verzendtijd en goede kwaliteit speelgoed! Tip: een beschrijving toevoegen. Een skippybal opblazen is blijkbaar moeilijker dan gedacht :) (tot dat we doorhadden hoe het "stopje" werkte)

 • Maes
  kwaliteit en levering

  gevraagde artikels snel ontvangen. De parasols zijn van uitstekende kwaliteit.

 • Jannie
  Goede service en snelle levering.

  Goed

 • Marina Hoogerdijk
  Snelle bezorging.

  Goede ervaring.

 • Stroobants Wim
  Heel correct en supervlugge levering

  Zeet stevig verpact en heel vlugge levering

 • Antoon. van Erp
  Geweldig

  Goed snel correct

 • Roos
  Geweldig

  Op tijd zoals afgesproken, snelle levering.

 • Bart Olieslagers
  Goede service, goed product, correcte prijs

  De service en levering waren goed en snel. Het product is zeer goed, de prijs zeer scherp.

 • Dieter Puype
  Een echt aanrader!

  Ruime keuze Prima kwaliteit Correcte prijs Snelle levering Een nieuwe tevreden klant :-)

 • Stef
  Prima step voor een nette prijs!

  Wij hebben een step gekocht voor onze 7 jarige zoon, zodat hij op vakantie zich snel kan voortbewegen. Een step met 20cm. wielen ipv. een stuntstep bieden ze aan, terwijl veel dit niet hebben. Deze kan je ook gemakkelijk inklappen. Prijs prima, aanbod prima, bezorging en verwerking prima. Step zelf, witte 'Nord style', is al meerdere malen gebruikt en is top.

 • Mar
  Prima

  Snelle levering, prima prijs kwaliteit verhouding.

 • Laila
  Mooie strandlakens

  Lastminute toch nog strandlakens besteld, ze waren supersnel bezorgd en de kwaliteit is top!!!!

 • Joris
  Behulpzaam

  Ik kreeg 2 strandlakens aan, toen deze waren aangekomen was 1 beschadigd en 1 ervan had een fabrieksfout. Hiervoor had ik een mail gestuurd en dezelfde dag nog hebben ze er nieuwe gestuurd.

 • Sabina
  Snelle levering, goed product

  Snelle levering en goed product.

 • Joyce
  3 banden perfect, 2 helaas binnen een dag kapot

  Aantal producten helaas van slechte kwaliteit en direct kapot.