Spelletje voor thuis: Kubb the viking

Kubb the viking: voor rondom huis

Nu de kinderen de komende dagen thuis zitten, is ontspanning ook belangrijk. Een ideale manier van tijdverdrijf in de tijd van de corona-crisis is Kubb the viking. Dit van origine Zweedse spel is namelijk 1-tegen-1 te spelen, met ruim 1,5 meter afstand van de je tegenstander, namelijk 8 meter! Genoeg plek om de geadviseerde anderhalve meter afstand van elkaar te houden, zo verkleinen we de kans op besmetting, maar vermaken we elkaar!

Het spel is gemaakt van hoogwaardig hout, waardoor het heel lang meegaat. Met de handige opbergdoos kan het spel mee naar ieder weekendje weg of op iedere vakantie!

Korte spelomschrijving:kubb the viking game

  • Bepaal eerste wie mag beginnen. Elk team gooit een werpstok richting de koning.
  • Winnend team gooit de 6 werkstokken van achter de basislijn naar de kubbs bij het andere team (bedoeling is die omver te gooien).
  • Daarna is team B aan de beurt.
  • De door Team A omgegooide kubbs worden ‘veldkubbs’ die moet team B extra omgooien.
  • Wie als eerst (in chronologische volgorde) de veldkubbs en de andere kubbs omgooit mag door naar de koning.
  • Als tot slot de koning wordt omgegooid is het spel voorbij en heeft het team gewonnen.

Fun-fact: Op het WK/EK(!) Kubb the Viking spelen ze met zes spelers per team. Dit is voor nu echter even teveel, maximaal 3 tegen 3 is geadviseerd. (1,5 meter afstand houden van je medespelers!)

Lees verder voor nadere spelomschrijving.

Regels voor het werpen van de kubbs

Werpstokken mogen alleen onderhands worden geworpen. Het uiteinde van de stok wijst in de werprichting ervan. Het is niet toegestaan om de stok horizontaal te werpen of horizontaal te laten draaien. Omvergegooide Kubbs mogen ook alleen onderhands worden geworpen. Ze mogen wel horizontaal of schuin geworpen worden. Kubbs gooi je telkens van achter de basislijn.

Hoe werkt Kubb the viking

Om te bepalen wie mag beginnen gooit elk team met een werpstok richting de koning. Het team dat het dichtste bij de koning ligt, mag als eerste beginnen te werpen.

Het eerste team, team A, gooit de 6 werpstokken van achter de basislijn naar de Kubbs die bij het andere team, team B, op de basislijn staan. Bedoeling is om deze Kubbs omver te gooien.

Daarna is het de beurt aan team B. Eerst worden de omvergegooide Kubbs door team B in de speelhelft van team A gegooid. Als team B een omvergegooide Kubb buiten het speelveld van team A gooit, krijgen ze nog een kans om deze hierin te gooien. Indien dit de tweede keer ook mislukt, mag team A de Kubb in hun speelhelft zetten waar ze willen. Alle teruggegooide Kubbs worden door team A rechtgezet op de plaats waar ze liggen in hun speelhelft. Deze Kubbs worden nu veldkubbs.

Team B krijgt nu ook de kans om de Kubbs van team A omver te gooien. Voor ze de Kubbs op de basislijn omgooien, moet men de veldkubbs omgooien. Als alle veld- kubbs zijn omgegooid mag men de Kubbs op de basislijn omgooien. Als team B alle 6 de stokken gegooid heeft, is het opnieuw de beurt aan team A. De omgegooide Kubbs worden door team A van achter de basislijn terug naar de speelhelft van team B gegooid.

Als team B er niet in geslaagd is om alle veldkubbs om te gooien, bepaalt de nog rechtopstaande Kubb de nieuwe basislijn voor team A bij de volgende worp. De spelers van team A hebben nu een voordeel want ze mogen van dichterbij de veldkubbs van team B proberen om te gooien.

Het spel duurt voort totdat een team alle Kubbs aan de overzijde omver heeft gegooid. Als een team dan nog werpstokken over heeft, kunnen ze deze gebruiken om de koning proberen omver te gooien. Dit gebeurt van achter de originele basislijn. Als dit lukt hebben ze het spel gewonnen. Wordt de koning tijdens het spel te vroeg omgegooid, dan heeft het andere team gewonnen en is het spel gedaan.

Tot slot, hebben wij voor de kleinere kinderen (vanaf 3 jaar) een kubb the viking junior variant. Bekijk het kubb the vinking spel!

€5,- korting op je bestelling?

Schrijf je in en ontvang direct €5,- korting op je bestelling.
*Minimaal bestelbedrag €50,-