Spelletje voor thuis: Kubb the viking

Kubb the viking: voor rondom huis

Nu de kinderen de komende dagen thuis zitten, is ontspanning ook belangrijk. Een ideale manier van tijdverdrijf in de tijd van de corona-crisis is Kubb the viking. Dit van origine Zweedse spel is namelijk 1-tegen-1 te spelen, met ruim 1,5 meter afstand van de je tegenstander, namelijk 8 meter! Genoeg plek om de geadviseerde anderhalve meter afstand van elkaar te houden, zo verkleinen we de kans op besmetting, maar vermaken we elkaar!

Het spel is gemaakt van hoogwaardig hout, waardoor het heel lang meegaat. Met de handige opbergdoos kan het spel mee naar ieder weekendje weg of op iedere vakantie!

Korte spelomschrijving:kubb the viking game

 • Bepaal eerste wie mag beginnen. Elk team gooit een werpstok richting de koning.
 • Winnend team gooit de 6 werkstokken van achter de basislijn naar de kubbs bij het andere team (bedoeling is die omver te gooien).
 • Daarna is team B aan de beurt.
 • De door Team A omgegooide kubbs worden ‘veldkubbs’ die moet team B extra omgooien.
 • Wie als eerst (in chronologische volgorde) de veldkubbs en de andere kubbs omgooit mag door naar de koning.
 • Als tot slot de koning wordt omgegooid is het spel voorbij en heeft het team gewonnen.

Fun-fact: Op het WK/EK(!) Kubb the Viking spelen ze met zes spelers per team. Dit is voor nu echter even teveel, maximaal 3 tegen 3 is geadviseerd. (1,5 meter afstand houden van je medespelers!)

Lees verder voor nadere spelomschrijving.

Regels voor het werpen van de kubbs

Werpstokken mogen alleen onderhands worden geworpen. Het uiteinde van de stok wijst in de werprichting ervan. Het is niet toegestaan om de stok horizontaal te werpen of horizontaal te laten draaien. Omvergegooide Kubbs mogen ook alleen onderhands worden geworpen. Ze mogen wel horizontaal of schuin geworpen worden. Kubbs gooi je telkens van achter de basislijn.

Hoe werkt Kubb the viking

Om te bepalen wie mag beginnen gooit elk team met een werpstok richting de koning. Het team dat het dichtste bij de koning ligt, mag als eerste beginnen te werpen.

Het eerste team, team A, gooit de 6 werpstokken van achter de basislijn naar de Kubbs die bij het andere team, team B, op de basislijn staan. Bedoeling is om deze Kubbs omver te gooien.

Daarna is het de beurt aan team B. Eerst worden de omvergegooide Kubbs door team B in de speelhelft van team A gegooid. Als team B een omvergegooide Kubb buiten het speelveld van team A gooit, krijgen ze nog een kans om deze hierin te gooien. Indien dit de tweede keer ook mislukt, mag team A de Kubb in hun speelhelft zetten waar ze willen. Alle teruggegooide Kubbs worden door team A rechtgezet op de plaats waar ze liggen in hun speelhelft. Deze Kubbs worden nu veldkubbs.

Team B krijgt nu ook de kans om de Kubbs van team A omver te gooien. Voor ze de Kubbs op de basislijn omgooien, moet men de veldkubbs omgooien. Als alle veld- kubbs zijn omgegooid mag men de Kubbs op de basislijn omgooien. Als team B alle 6 de stokken gegooid heeft, is het opnieuw de beurt aan team A. De omgegooide Kubbs worden door team A van achter de basislijn terug naar de speelhelft van team B gegooid.

Als team B er niet in geslaagd is om alle veldkubbs om te gooien, bepaalt de nog rechtopstaande Kubb de nieuwe basislijn voor team A bij de volgende worp. De spelers van team A hebben nu een voordeel want ze mogen van dichterbij de veldkubbs van team B proberen om te gooien.

Het spel duurt voort totdat een team alle Kubbs aan de overzijde omver heeft gegooid. Als een team dan nog werpstokken over heeft, kunnen ze deze gebruiken om de koning proberen omver te gooien. Dit gebeurt van achter de originele basislijn. Als dit lukt hebben ze het spel gewonnen. Wordt de koning tijdens het spel te vroeg omgegooid, dan heeft het andere team gewonnen en is het spel gedaan.

Tot slot, hebben wij voor de kleinere kinderen (vanaf 3 jaar) een kubb the viking junior variant. Bekijk het kubb the vinking spel!

 • Ger Vollenberg
  Snel en correct

  Het kiezen op de site was gemakkelijk en bestellen soepel. Snelle levertijd dus zeer tevreden

 • Michèle van der Maas
  Prima en snel!

  Mijn ervaring is goed. Leuke skimboards voor een goede prijs.

 • F Y.
  Snelle levering

  Fijn om het artikel zo snel geleverd te krijgen; terwijl ik rekening hield met de drukte voor sinterklaas.

 • Ada Kuiper
  Goede info. correcte en vlotte bestelling Kubb-spel

  Ik heb even gebeld of ik de juiste versie van het Kubb-spel bestelde. Vriendelijk en duidelijk antwoord en vervolgens een vlotte bestelling. Ik ben helemaal tevreden.

 • Chubb
  Webshop met menselijke service

  Leuk Future-stepje besteld met knipperlicht wieltjes. Snel en goed verpakt bezorgd. Helaas deed van een van de wieltjes de lichtjes niet goed. Even een mailtje gestuurd en direct vriendelijk antwoord terug dat het geruild kon worden. Langs gereden in Dronten en hele aardige dame hielp ons. De nieuwe step stond al klaar bij de balie. Zo omgeruild en Opa kon op tijd op de verjaardag de blits maken. Fijn bedrijf met fijne mensen.

 • Philou
  Zeer plezierige ervaring

  Het bestel proces is zeer eenvoudig, de verzending was precies volgens de timing, het produkt voldoet aan de verwachting

 • Ingrid
  Prima

  Prima, snel en niet duur

 • Marylene
  Mooi aanbod en fijn contact

  Uitbreid assortiment, na ontvangst van de parasol bleek deze niet goed te werken. Contact gezocht en snel en zeer vriendelijk naar een oplossing gezocht. Bij onze volgende zomer bestelling weer Summertoys.

 • N.
  Top

  Snelle verzending en speelgoed voor een leuk prijsje.

 • H
  Snelle en correcte bezorging!

  Makkelijk te vinden via internet en keuze genoeg. Volgende dag al in huis!

 • Eveline
  Zeer klantvriendelijk

  Mijn pakket was niet aangekomen en toen ik daar over mailde, reageerde ze nog binnen een halve dag. Tot een fijne oplossing gekomen en het contact was zeer prettig!

 • L
  Top geregeld!

  Duidelijke updates van de status van de bestelling, prima verzendtijd en goede kwaliteit speelgoed! Tip: een beschrijving toevoegen. Een skippybal opblazen is blijkbaar moeilijker dan gedacht :) (tot dat we doorhadden hoe het "stopje" werkte)

 • Maes
  kwaliteit en levering

  gevraagde artikels snel ontvangen. De parasols zijn van uitstekende kwaliteit.

 • Jannie
  Goede service en snelle levering.

  Goed

 • Marina Hoogerdijk
  Snelle bezorging.

  Goede ervaring.

 • Stroobants Wim
  Heel correct en supervlugge levering

  Zeet stevig verpact en heel vlugge levering

 • Antoon. van Erp
  Geweldig

  Goed snel correct

 • Roos
  Geweldig

  Op tijd zoals afgesproken, snelle levering.

 • Bart Olieslagers
  Goede service, goed product, correcte prijs

  De service en levering waren goed en snel. Het product is zeer goed, de prijs zeer scherp.