Spelletje voor thuis: Kubb the viking

Kubb the viking: voor rondom huis

Nu de kinderen de komende dagen thuis zitten, is ontspanning ook belangrijk. Een ideale manier van tijdverdrijf in de tijd van de corona-crisis is Kubb the viking. Dit van origine Zweedse spel is namelijk 1-tegen-1 te spelen, met ruim 1,5 meter afstand van de je tegenstander, namelijk 8 meter! Genoeg plek om de geadviseerde anderhalve meter afstand van elkaar te houden, zo verkleinen we de kans op besmetting, maar vermaken we elkaar!

Het spel is gemaakt van hoogwaardig hout, waardoor het heel lang meegaat. Met de handige opbergdoos kan het spel mee naar ieder weekendje weg of op iedere vakantie!

Korte spelomschrijving:kubb the viking game

 • Bepaal eerste wie mag beginnen. Elk team gooit een werpstok richting de koning.
 • Winnend team gooit de 6 werkstokken van achter de basislijn naar de kubbs bij het andere team (bedoeling is die omver te gooien).
 • Daarna is team B aan de beurt.
 • De door Team A omgegooide kubbs worden ‘veldkubbs’ die moet team B extra omgooien.
 • Wie als eerst (in chronologische volgorde) de veldkubbs en de andere kubbs omgooit mag door naar de koning.
 • Als tot slot de koning wordt omgegooid is het spel voorbij en heeft het team gewonnen.

Fun-fact: Op het WK/EK(!) Kubb the Viking spelen ze met zes spelers per team. Dit is voor nu echter even teveel, maximaal 3 tegen 3 is geadviseerd. (1,5 meter afstand houden van je medespelers!)

Lees verder voor nadere spelomschrijving.

Regels voor het werpen van de kubbs

Werpstokken mogen alleen onderhands worden geworpen. Het uiteinde van de stok wijst in de werprichting ervan. Het is niet toegestaan om de stok horizontaal te werpen of horizontaal te laten draaien. Omvergegooide Kubbs mogen ook alleen onderhands worden geworpen. Ze mogen wel horizontaal of schuin geworpen worden. Kubbs gooi je telkens van achter de basislijn.

Hoe werkt Kubb the viking

Om te bepalen wie mag beginnen gooit elk team met een werpstok richting de koning. Het team dat het dichtste bij de koning ligt, mag als eerste beginnen te werpen.

Het eerste team, team A, gooit de 6 werpstokken van achter de basislijn naar de Kubbs die bij het andere team, team B, op de basislijn staan. Bedoeling is om deze Kubbs omver te gooien.

Daarna is het de beurt aan team B. Eerst worden de omvergegooide Kubbs door team B in de speelhelft van team A gegooid. Als team B een omvergegooide Kubb buiten het speelveld van team A gooit, krijgen ze nog een kans om deze hierin te gooien. Indien dit de tweede keer ook mislukt, mag team A de Kubb in hun speelhelft zetten waar ze willen. Alle teruggegooide Kubbs worden door team A rechtgezet op de plaats waar ze liggen in hun speelhelft. Deze Kubbs worden nu veldkubbs.

Team B krijgt nu ook de kans om de Kubbs van team A omver te gooien. Voor ze de Kubbs op de basislijn omgooien, moet men de veldkubbs omgooien. Als alle veld- kubbs zijn omgegooid mag men de Kubbs op de basislijn omgooien. Als team B alle 6 de stokken gegooid heeft, is het opnieuw de beurt aan team A. De omgegooide Kubbs worden door team A van achter de basislijn terug naar de speelhelft van team B gegooid.

Als team B er niet in geslaagd is om alle veldkubbs om te gooien, bepaalt de nog rechtopstaande Kubb de nieuwe basislijn voor team A bij de volgende worp. De spelers van team A hebben nu een voordeel want ze mogen van dichterbij de veldkubbs van team B proberen om te gooien.

Het spel duurt voort totdat een team alle Kubbs aan de overzijde omver heeft gegooid. Als een team dan nog werpstokken over heeft, kunnen ze deze gebruiken om de koning proberen omver te gooien. Dit gebeurt van achter de originele basislijn. Als dit lukt hebben ze het spel gewonnen. Wordt de koning tijdens het spel te vroeg omgegooid, dan heeft het andere team gewonnen en is het spel gedaan.

Tot slot, hebben wij voor de kleinere kinderen (vanaf 3 jaar) een kubb the viking junior variant. Bekijk het kubb the vinking spel!

 • Robert
  Super snel binnen het product en betaalbaar

  Top

 • Monique
  Mooie, duidelijke website

  Mooie duidelijke website. Goede link via Google. Snelle levering en goed verpakt zonder overbodig afval.

 • Sanne
  Top!

  Mijn gekozen product was niet op voorraad, na een telefoontje en goed overleg tussen collega’s konden ze me toch helpen. Super service!

 • Inge
  Ruime keus snelle levering

  Ruime keuze, scherp geprijsd en zeer snelle levering en keurig op de hoogte gehouden van het bestel en leveringsproces

 • Gerard
  Erg blij mee.

  Mooie en duidelijke website. Makkelijke en snel te bestellen. Goede informatie voorziening. Eerlijke en snelle levering zoals beloofd. Vijf sterren dubbel en dwars waard. Erg blij met het mooie zwembad. Ook met de eerlijke prijs. Erg blij mee.

 • Marleen
  Snelle levering

  Ik heb maandag avond onze zwem spullen besteld en woensdag ochtend binnen gekregen. Je word door middel van mailtjes op de hoogte gehouden wanneer het ingepakt word en verstuurd is, een super fijne en snelle service! Ook komt alles overeen met wat je ziet op de website. Hardstikke bedankt!

 • M
  Snelle Service

  Snelle service Blije kinderen

 • Marianne
  Super easy

  Makkelijk en snel. Erg prettig

 • Nynke
  Snelle levering, goede prijzen.

  Kwaliteitsproduct aangeschaft. Ik zal zeker vaker bestellen!

 • Andre
  Snelle en nette levering

  Product als beschreven. Prima adres om te bestellen.

 • Francisca
  Fijn bedrijf, goede service

  Van de 4 bestelde zwembanden bleek er eentje lek. Gebeld en direct werd een nieuwe afgezonden. Prettig bedrijf en goede prijs/kwaliteitverhouding!

 • Dewi
  Snelle levering

  Snelle levering en goede service.

 • Michelle
  Goed!

  Prima levering, bestelproces en service. Goede prijs/kwaliteit-verhouding. Zeker tevreden!

 • Carla
  Uitstekend

  Ik heb het zelf opgehaald, snelle orderverwerking en vriendelijk personeel. SUPER!!!

 • Priscilla
  10!!

  De strandlakens zijn perfect. De levering was snel. Heb meteen nog 2 lakens besteld en die kwamen even snel binnen. 0 klachten

 • Familie
  Super goed

  Goede site, goed product, snelle levering. Zeer tevreden.

 • Liliane
  Prima service

  Mijn bestelling was goed verpakt en werd snel verzonden. De strandlakens zijn mooi en van goede kwaliteit.

 • Harry
  Goed

  Prima

 • Trudie
  Super geholpen

  Had een bestelling gedaan en zag dat het adres niet goed was ingevuld. Heb het bedrijf gebeld en hebben het meteen aangepast. Het artikel op de afgesproken dag ontvangen. Zeer tevreden.

 • Peter
  Netjes geleverd, goed product

  Goed product

 • Dennis
  Snelle levering en product zoals beschreven

  Alles gaat snel en soepel,fijn zaken te doen

 • Tamara
  Mooie parasol met houder

  Voor het eerst besteld bij Summertoys, een strand parasol met een losse,aparte grondboor erbij voor de stevigheid. Niemand wil de hele dag achter zijn parasol aanrennen bij een beetje wind! Op zaterdag besteld en op dinsdag beide geleverd, in een stevige verpakking. De parasol was in de aanbieding voor een tientje. Uiteraard verwachtte we geen supersterke parasol zoals zijn duurdere opties, echter waren we toch een beetje verbaasd over de goede kwaliteit!! De parasol is stevig, net als de grondboor, en de kleuren van de print van het doek mooi en helder. Wij zijn uiterst tevreden; zéker voor een prijs onder de €20! Zeker een aanrader

 • Erik
  Uitstekend

  Kocht 2 opblaasbare bootjes, er bleek 1 lek te zijn Na een mailtje werd er de dag nadien al een nieuwe geleverd Als je van service spreekt dan heb je die hier zeker