Suppen… Iedereen kan het

 

Nederland is een waterrijk land en daardoor bij uitstek een perfect land om te suppen.  Suppen is een hobby die de laatste jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen.  Dat komt voornamelijk omdat vrijwel iedereen het kan leren en er altijd wel een water, meer of plas in de buurt is. Een sup board lijkt op een grote surfplank waar je rechtop bovenop staat, terwijl jij je met een lange peddel vooruit roeit. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een goed sup board, vrije tijd en evenwicht.

Welk sup board moet ik kiezen?

Wanneer je nog weinig of geen ervaring hebt kun je kiezen voor een opblaasbaar sup board. Deze zijn verkrijgbaar als complete set zodat je in 1x klaar bent om het water op te gaan. Het voordeel van een opblaasbaar sup board is dat je het (in tegenstelling tot een hardboard sup plank) makkelijk overal mee naar toe kan nemen. Wanneer je deze als set aanschaft heb je direct een goede pomp. Dit is nodig omdat je een opblaasbaar sup board niet met een reguliere fietspomp kan oppompen. Wanneer je kiest voor een opblaasbare sup heb je een aantal verschillende modellen.

Voor minder ervaren suppers raden wij aan om te starten met een all round of een touring board. Een all round sup herken je aan de ronde vorm. De Hydro Force huaka’i is één van onze 2 allround sup boarden. Dit board zorgt ervoor dat je een minder hoge snelheid behaald, maar is wel aanzienlijk flexibeler wanneer je wilt sturen.  Door de vorm ligt deze sup ook iets strakker in het water, waardoor je minder evenwicht nodig hebt. Een touring board heeft een wat spitsere neus. Bij de Hydro Force Aqua Cruise zie je duidelijk de spitsere neus ten opzichte van een all round board. Dit board is meer gestroomlijnd en kan daardoor hogere snelheden bereiken en vasthouden. Stoppen en draaien wordt hierdoor wel lastiger dan bij een all round board. Wanneer je al wat ervaring hebt is dit een ideaal bord voor langere tochten. Van beide hebben wij twee modellen in onze collectie. Het verschil tussen de boarden in dezelfde klasse is voornamelijk te lengte van het board. Voor een kleiner board heb je minder kracht nodig en wordt dan ook vaak gebruikt door kinderen en dames.

Wanneer je geen ervaring hebt begin je in water waar je kan staan. Leg je opgeblazen sup op het wateroppervlakte en zorg dat het beveiligingskoord aan de sup en je enkel bevestigd is. Hierdoor blijft de sup bij je wanneer je er vanaf valt. Ga vervolgens op de opblaasbare sup zitten met je knieën op het board. Strek je helemaal uit en begin eerst zo met peddelen om het goede gevoel te krijgen. Wanneer dit goed gaat, ga je op het board staan. Je zal merken dat je nu meer met je evenwicht bezig bent. En zoals bij alles geldt bij suppen ook dat het steeds eenvoudig wordt naarmate je het vaker doet.

Waarom suppen?

In tegenstelling tot een roeiboot of kajak, waar je dicht op het water zit, heb je bij suppen veel meer overzicht. Je staat namelijk op je sup board waardoor je hoger boven het wateroppervlak uitkomt. Met suppen geniet je dus nog meer van de omgeving om je heen. Tevens is suppen een leuke, maar actieve bezigheid. Naast het feit dat jij jezelf vooruit moet peddelen en daarbij veel spieren gebruikt, ben je ook continu bezig met je evenwicht. Het kan dan ook zomaar voorkomen dat je de eerste paar keer spierpijn hebt na een middag actief suppen. Suppen is dan ook een gezonde, actieve, maar vooral hele leuke hobby waarbij je een ongekend gevoel van vrijheid zal ervaren.

Mocht je geen type zijn voor het suppen, maar wel graag het water op wil dan hebben wij ook een aantal kwalitatief hoogwaardige kajaks van Hydro Force. Deze worden compleet als set geleverd, zodat je direct klaar bent om het water op te gaan. Bekijk hier onze complete collectie met opblaasbare kajaks.

 

 

 

€5,- korting op je bestelling?

Schrijf je in en ontvang direct €5,- korting op je bestelling.
*Minimaal bestelbedrag €50,-